(recept
si oblíbilo 22 návštěvníků)
Hovězí pečeně s krémovým špenátem - luxusní k nedělnímu obědu + vývar bez práce jako bonus

Potřebné ingredience
asi kilovou hovězí pečeni, čerstvý nebo mražený listový špenát (kolik sníte), krémový sýr (např. Tartare nebo Gervais), 2 prolisované stroužky česneku a 4 nakrájené na plátky, dvě cibule - jedna celá, druhá nakrájená, dva bobkové listy, pár kuliček nového koření a černého pepře, 4 plátky slaninky nebo špíčku, sůl
Postup přípravy
Maso si očistíme od nejošklivějších tukových kousků a blan, kousek masa (cca tak menší čtvrtku, spíš ještě míň) můžeme odkrojit (za chvíli se dozvíte proč). Spolu s odřezky z masa, cibulí, bobkovým listem, pepřem, solí a novým kořením dáme oba kusy masa (větší i menší) do studené vody a přivedeme k varu, pak necháme chvíli pobublávat pod pokličkou (tak dvacet minut).
Mezitím si na pekáč rovnoměrně rozsypeme nakrájenou cibuli (můžeme ji předem osmahnout, ale nemusíme, já to nedělám), stroužky česneku nakrájené na plátky (pár plátků si necháme stranou) a plátky slaniny. Vytáhneme větší kus masa (NEPÍCHÁME DO NĚJ!!!) a položíme ho na připravený pekáč. zalijeme jednou větší naběračkou vody z hrnce, ze kterého jsme maso vytáhly, na jeho vršek dáme zbylé plátky česneku a dáme do předehřáté trouby (150 stupňů) péct asi na hodinu. Jednou za čas na to koukněte, ale moc se to hlídat nemusí.
Zbytek masa, koření a cibuli nechte táhnout na sporáku dál. Nakonec to jen zcedíme a dostaneme vývar, který si můžeme dát zamrazit a používat místo Masoxu. Ten kousek masa, který jste tam nechaly, můžete dát třeba manželovi druhý den do práce k obědu.
Špenát si trochu pokrájíme, dáme do hrnce, přidáme prolisované stroužky česneku, sýr a podle chuti dosolíme.
Když pak maso vytáhnete, krájejte ho opatrně na plátky, ať neztratíte moc šťávy (nechte ji radši utéct zpátky do pekáče než na prkýnko). Já už večer byla unavená a nakrájela maso špatně, vlákna byla moc dlouhá, krájejte tak, aby vlákýnka byla co nejkratší.
Podávat se to dá třeba s bramborovým knedlíkem, nokama, bramborama, nebo jenom tak s cibulkou, slaninkou a trochou šťávy z pekáče jako to děláme my.
Tohle množství nám stačí na 4 porce (a to jsme celkem masožrouti :)) Hovězí pečeně stojí u řezníka skoro stejně jako kuřecí řízky, které ty moje dva mazlíky vůbec nezasytí.
Bez blesku mi to foťák nechtěl vyfotit, tak se maso i špenát tak prapodivně leskne :-(
Mezitím si na pekáč rovnoměrně rozsypeme nakrájenou cibuli (můžeme ji předem osmahnout, ale nemusíme, já to nedělám), stroužky česneku nakrájené na plátky (pár plátků si necháme stranou) a plátky slaniny. Vytáhneme větší kus masa (NEPÍCHÁME DO NĚJ!!!) a položíme ho na připravený pekáč. zalijeme jednou větší naběračkou vody z hrnce, ze kterého jsme maso vytáhly, na jeho vršek dáme zbylé plátky česneku a dáme do předehřáté trouby (150 stupňů) péct asi na hodinu. Jednou za čas na to koukněte, ale moc se to hlídat nemusí.
Zbytek masa, koření a cibuli nechte táhnout na sporáku dál. Nakonec to jen zcedíme a dostaneme vývar, který si můžeme dát zamrazit a používat místo Masoxu. Ten kousek masa, který jste tam nechaly, můžete dát třeba manželovi druhý den do práce k obědu.
Špenát si trochu pokrájíme, dáme do hrnce, přidáme prolisované stroužky česneku, sýr a podle chuti dosolíme.
Když pak maso vytáhnete, krájejte ho opatrně na plátky, ať neztratíte moc šťávy (nechte ji radši utéct zpátky do pekáče než na prkýnko). Já už večer byla unavená a nakrájela maso špatně, vlákna byla moc dlouhá, krájejte tak, aby vlákýnka byla co nejkratší.
Podávat se to dá třeba s bramborovým knedlíkem, nokama, bramborama, nebo jenom tak s cibulkou, slaninkou a trochou šťávy z pekáče jako to děláme my.
Tohle množství nám stačí na 4 porce (a to jsme celkem masožrouti :)) Hovězí pečeně stojí u řezníka skoro stejně jako kuřecí řízky, které ty moje dva mazlíky vůbec nezasytí.
Bez blesku mi to foťák nechtěl vyfotit, tak se maso i špenát tak prapodivně leskne :-(
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu

Fuell
(upraveno)
8. 2. 2012, 12:30




nahlásit

Lucy Ash
(upraveno)
8. 2. 2012, 12:50
@Fuell
přesně tak, cibulka a slanina z pekáče
já ji docela řeším, ale spíš v tom smyslu, že pod určitou hranici za konkrétní maso nejdu, protože je v tom určitě nějaký háček typu napíchaná voda a podobně :D

nahlásit

Fuell
(upraveno)
8. 2. 2012, 12:56
@Lucy Ash
Mňam
Kuřata bereme přímo od chovatele, čerstvě zabitá, a hovězí (telecí) maso také.. Takže do masny chodím fakt jen v případě nouze a o cenách fakt přehled nemám
. Budu se těšit na další recept, brala bych něco s omáčkou, ty my milujeme



nahlásit

Lucy Ash
(upraveno)
8. 2. 2012, 13:04
@Fuell
Tak to vám závidím. My bydlíme prakticky v centru Prahy, takže je docela problém se k takovému zdroji dostat
Vyřešila jsem to dočasně tím, že mám vytipovaných pár dobrých řeznictví a kontakty na lidi co vozí třeba argentinské maso, seženu tak sice skoro všechno, ale ideální to není
Také bych raději všechno brala přímo od zdroje.


nahlásit

Fuell
(upraveno)
8. 2. 2012, 13:43
@Lucy Ash
Minulý rok se nám maso přímo páslo za barákem
, to je výhoda vesnice
, ale Vy máte zse v Praze Ikeu a HM




nahlásit

sburicova
(upraveno)
8. 2. 2012, 11:14
Teda dala bych si hned a dvojitou porci, zkusím a pak dám vědět, jestli jsem byla úspěšná, díky

nahlásit

Lucy Ash
(upraveno)
8. 2. 2012, 11:35
@sburicova
Doufám, že se vám povede
Určitě pak dejte vědět


nahlásit

Moncherry
(upraveno)
8. 2. 2012, 10:27
Milujeme pečené hovězí. O víkendu vyzkouším. Docela mě tu poslední dobou štve, že sem někdo dá recept a pak ho musí před ostatními mamynkami obhajovat a vysvětlovat.

nahlásit

Lucy Ash
(upraveno)
8. 2. 2012, 11:34
@Moncherry
My se po něm taky můžeme utlouct a tohle je jedno z našich nejoblíbenějších jídel
A já mám tak nějak pocit, že to není jen tady, že je to úplně všude. Že se vždycky najde někdo, kdo se v něčem potřebuje úplně zbytečně ponimrat a všem dokázat, jak má navrch... Nad tím vůbec nemá cenu se


nahlásit

sieta
(upraveno)
8. 2. 2012, 11:53
@Lucy Ash
Milá Lucie. Mně osobně Váš recept zaujal, ovšem pozastavila jsem se nad tím, že srovnáváte cenu hovězího s kuřecím, kdyby tomu tak bylo, tak by po kuřecím, zvlášť v naších podmínkách, nikdo ani nevzdechl. Já hovězí vařím ráda, kupuju ho kvůli dětem častěji, ale vím, že je to drahý špás. Že Vy jste mou poznámku pojala jako boj na život a na smrt, je věc druhá. Někdy stačí nebrat se tak vážně

nahlásit

Moncherry
(upraveno)
8. 2. 2012, 12:04
@sieta
a jedem nanovo, tradá


nahlásit

Lucy Ash
(upraveno)
8. 2. 2012, 11:55
@sieta
Někdy stačí nebýt potrefenou husou, kupodivu jsem o vás vůbec nemluvila

nahlásit

sieta
(upraveno)
8. 2. 2012, 12:02
@Lucy Ash
To je fuk přece

nahlásit
Skagen
(upraveno)
7. 2. 2012, 19:00
Lucie, opravdu tu pečeni děláte jen tak krátkou dobu? U nás jde hovězí do trouby vždycky aspoň na čtyři hodiny (ale na nižší teplotu, pravda). Nebo třeba i přes noc. Ale zato je pak krásně měkký i třeba krk. Taky teda nedávám maso napřed trochu povařit, ale opeču celý kus na pánvičce, aby se zatáhlo, nepustilo tolik šťávy a moc se nesmrsklo. Příště to určitě zkusím po Vašem způsobu.
nahlásit

Lucy Ash
(upraveno)
8. 2. 2012, 10:05
@Skagen
Já jsem obecně příznivcem dlouhého pečení jen v případě hus a kachen, to je pak chuťová exploze
U ostatního masa záleží na konkrétním kusu. Tím, že se trochu ze začátku povaří, tak už se při pečení taky tolik nesmrskne, navíc z toho mám základ na vývar. Ale dělám to jen s "horším" masem, když peču třeba telecí kýtu, taky ji jen očistím, ovážu, zatáhnu ze všech stran na pánvi a dám péct (peču teda ještě méně, na 100 stupňů hodinu a je sice propečená až do středu, ale pořád krásně růžová)
Navíc jsme doma všichni čistokrevní masožrouti a máme hovězí i telecí rádi spíš růžové (samozřejmě jen když známe původ masa, když ho neznám, radši to propeču víc). Třeba steak se mi na pánvi nebo grilu nikdy moc neohřeje, v podstatě mu udělám jen "kůrku"
Tolik asi k relativně rychlýmu pečení




nahlásit

vendelínka
(upraveno)
7. 2. 2012, 8:14
Jdu na to - zrovna jsem vytáhla kus hovězího z mrazáku a lámala si hlavu co s ním. Mimochodem kupuju si maso přímo od farmáře - balíček, takže od všeho něco - 90,- Kč za kg.

nahlásit

Lucy Ash
(upraveno)
7. 2. 2012, 9:07
@vendelínka
Určitě zkuste, je to super
Co nejčastěji v tom balíčku míváte za maso?

nahlásit

vendelínka
(upraveno)
12. 2. 2012, 10:49
@Lucy Ash
Všechno - opravdu je tam od všeho kousek. Zabíjí jednou za čtvrt roku, což je pro nás tak akorát. Já totiž to kuřecí z obchodu nějak nemůžu - vůbec nám to nechutná, takže jíme hodně hovězí a konečně jsem teď sehnala kuřata z domácího chovu, tak se těším.
nahlásit

koblizecek
(upraveno)
7. 2. 2012, 7:59
Asi spatne ctete bYlo tu psano,ze hovezi maso stoji stejne jako kureci prsni rizky.
Alespon u nas v albertu stoji kilo prsnich rizku 169 kc.Coz je da se rict stejne jako u hoveziho masa.Je to drahota,ale je to tak.


nahlásit

Yvetaaa
(upraveno)
7. 2. 2012, 12:07
@koblizecek
u nás kuřecí prsa 79 kaček...

nahlásit

Basic
(upraveno)
7. 2. 2012, 15:08
@Yvetaaa
To je snad nějaký nucený výsek, ne?
fuj. Albert 169,-/kg kuřecí prsní řízky, včera. Taky si dám radši hovězí.

nahlásit

Lucy Ash
(upraveno)
7. 2. 2012, 9:01
@koblizecek
ono tam původně opravdu bylo kuře, ale abych pravdu řekla, ani ve snu by mě nenapadlo, že bude někdo libovou kilovou flákotu porovnávat třeba se čtvrtkama, paličkama nebo něčím podobným, kde je polovina hmoty kůže, kost a chrupavka

nahlásit

Jitka z Brna
(upraveno)
6. 2. 2012, 22:58
kilo hovězí pečeně stojí stejně jako kuře ...
... nebo jste nejspíš myslela bio kuře?




nahlásit

Lucy Ash
(upraveno)
6. 2. 2012, 23:45
@Jitka z Brna
Kilo hovězí pečeně kupuju cca za 160 korun za kilo. Kuřecí prsní řízky v tom samém řeznictví stojí kolem 140. Zadní nebo nedej bože svíce je samozřejmě jinde, ale pečeně je levné maso.
nahlásit

Jitka z Brna
(upraveno)
7. 2. 2012, 15:39
@Lucy Ash
květová špička je hovězí zadní ....
... chtělo by to se u fudované odpovědi trošku promyslet.



nahlásit

Lucy Ash
(upraveno)
7. 2. 2012, 16:00
@Jitka z Brna
Tohle už nemůžete myslet vážně. Květová špička je malý a dost specifický kus masa a rozhodně se nedá udělat rovnítko mezi špičkou a zadním. Když už chcete rozumovat, alespoň se podívejte, jak že se ta kráva vlastně bourá (navíc vy jste předtím vydedukovala, že moje pečeně je z předního, pokud se nemýlím, toť k erudovanosti)
nahlásit

Jitka z Brna
(upraveno)
7. 2. 2012, 16:08
@Lucy Ash
prosím, přečtěte si znovu svůj příspěvek ze včerejška ve 23.45 ...
. Jinak pokud máte v Praze řeznictví, kde koupíte špičku za 160,-, tak mě jímá bledá závist.
, u nás je ta cena od 250,- výš.


nahlásit

Lucy Ash
(upraveno)
7. 2. 2012, 16:25
@Jitka z Brna
Vím, co jsem psala, vím co kupuju a vím, co peču. Byla bych vám vděčná, kdybyste se už přestala pokoušet mě "školit." Jestli se jenom chcete pohádat, nebo někomu něco dokazovat, zkuste to doma s manželem, já na to nejsem zvědavá. V řeznictví kupuju zpravidla maso s označením "hovězí pečeně," (a pod tímto označením vídám maso asi ve všech řeznictvích, do kterých chodím) za cca 160 korun za kilo, které je ze tří čtvrtin tvořeno květovou špičku (zbytek, který už špička není, na začátku odřezávám a nechávám z něj dodělat vývar a druhý den použiju vařené na jednu porci k obědu, péct dávám samotnou špičku). Snad už je to teď dostatečně jasné a vy nebudete mít další potřebu se k tomu vyjadřovat. Není už totiž jak.
nahlásit

Jitka z Brna
(upraveno)
7. 2. 2012, 20:17
@Lucy Ash
taky navrhuji toho nechat, protože jak říká klasik, je to marný, je to marný ...
. Ale ta vaše dvojí registrace mně pobavila.

nahlásit
palisandra
(upraveno)
7. 2. 2012, 16:41
@Jitka z Brna
Jo, je to marný, milá paní. Je to podobý, jako když vám v některých řeznictvích u vepřové pečeně s kostí nechají i kus panenky z druhé strany kosti - nekupujete panenku za cenu panenky, ale kousek se tam objeví, to je, co? Celkem fajn. Ach jaj, štve vás, že někdo píše příčetně? (ps. to je řečnická otázka, nečeká se odpověď). Nezapojovala bych se, ale vidět, jak se někdo moc chce hádat, nemohla jsem odolat

nahlásit

Jitka z Brna
(upraveno)
7. 2. 2012, 12:15
@Lucy Ash
tak jestli jsem to správě pochopila - tak ta vaše hovězí pečeně je z předního ...
. Chtělo by to trošku promrskat pojmy z dělení masa.

nahlásit

Lucy Ash
(upraveno)
7. 2. 2012, 14:53
@Jitka z Brna
nechcete si raději jít udělat to levné kuře ala bažant?
Pochopila jste to úplně blbě a opravdu nevím, z čeho jste to vydedukovala.

nahlásit

sieta
(upraveno)
6. 2. 2012, 23:13
@Jitka z Brna
ani nevíš, co teď dělám-hledám už nějakou dobu ceny hovězího, pač někde dělám chybu, ale kilo čistého hovězího jsem nekoupila pěkně dlouho
Ale, jestli stojí pade, tak hned zítra běžím



nahlásit

Jitka z Brna
(upraveno)
7. 2. 2012, 12:17
@sieta
hele ber to tak, že paní nerozlišuje přední nebo zadní, prostě je to pečeně protože se to peče .... takže že tohle něco kuře alá bažant.
nahlásit

Lucy Ash
(upraveno)
7. 2. 2012, 14:51
@Jitka z Brna
Hovězí pečeně je termín, pod kterým maso v řeznictví normálně koupíte a bude vhodné na pečení (na steak pravděpodobně ne, proto stojí polovinu až třetinu). Ale když chcete být tak pintlich, tak konkrétně tohle je z květové špičky

nahlásit
palisandra
(upraveno)
7. 2. 2012, 14:57
@Jitka z Brna
Hovězí pečeně je normální pojem, prostě u řezníka dostanete pěkný kus hovězího masa, hodící se na pečeni, připadně vám poradí, co na hovězí pečeni použít, třeba má zrovna výjimečně hezké přední. Podobně jako hovězí kostky na guláš - jsou z hovězího a dobrý řezník vám případně řekne, z čeho jsou, zůstáváme pořád u stejného zvířete. Tohle je výjimečně normální recept, který se navíc pokouší vysvětlit, že z kusu hovězího určitým způsobem získáte víc, než ze stejně vážícího kusu kuřecího masa. Argumenty, jakože kuřecí prso se dá koupit v akci za 70 kč jsou od věci, za a) kvalita je pochybná b) i když to může být normální kuřecí prso, dlouhodobě taková cena prostě není normální. A pokud v daném řeznictví je všechno takhle krásně levné stále, je to trochu podezřelé. Kuře ala bažant je nevhodný příklad - snažíte se kuřeti dodat chuť bažanta, nechápu tuhle logiku

nahlásit

Radkar
(upraveno)
7. 2. 2012, 8:26
@sieta
Silvi,špatně čteš,proč pade?


nahlásit

sieta
(upraveno)
7. 2. 2012, 9:04
@Radkar
Bylo tam napsáno, že kilo hovězího stojí stejně jako kuře a kuře většinou stojí mezi 50-60 kč, ne? O pouze prsních řízcích tam nebyla řeč, paní to pak změnila
nahlásit

Radkar
(upraveno)
7. 2. 2012, 11:52
@sieta
aha,tak to jsem zase nečetla já

nahlásit

Lucy Ash
(upraveno)
7. 2. 2012, 9:08
@sieta
viz výše a kuře za 50-60 jsem už hodně dlouho neviděla (a pokud jo, smrdělo močovinou už na dálku)
nahlásit

sieta
(upraveno)
7. 2. 2012, 9:14
@Lucy Ash
Kuře normálně tak stojí a měla jste napsáno kuře né kuřecí prsa, pak to změníte a slovíčkaříme, vždyť o nic nejde, já nehaním Váš recept, jen jsme se s Jitkou pozastavily nad tím cenovým srovnáním
http://cenaceny.cz/wp-content/uploads/2011/11/kure_za_39902.jpg

nahlásit

Lucy Ash
(upraveno)
7. 2. 2012, 9:27
@sieta
nejlevnější kuře, které není od babičky nebo souseda, dá se koupit v obchoďáku a dá se jíst, aniž by většina z něj byla voda nebo páchlo, je tohle kuře, a to už (oprávněně) stojí poněkud víc než 39,90 (přesněji víc než dvakrát tolik) http://www.vodnanskadrubez.cz/produkty/zlate-kure.html Nezlobte se, že budu tak moc přímá, ale z kuřete z vašeho odkazu bych udělala vývar psovi při střevních potížích, ne dítěti, které je ve vývinu a potřebuje kvalitní živiny, ne vodu a chemii. Změnila jsem to proto, že mě nenapadlo, že někdo bude flákotu porovnávat s něčím jiným než s flákotou

nahlásit

sieta
(upraveno)
7. 2. 2012, 9:38
@Lucy Ash
To byl příklad, ani Vodňanské kuře nestojí jako hovězí, jinak na toto téma končím

nahlásit

Lucy Ash
(upraveno)
7. 2. 2012, 9:42
@sieta
zlaté vodňanské sice stojí 90 korun za kilo, ale za kilo masa, kostí, chrupavek a kůží. Abyste z něj dostala kilo masa (jako právě z pečeně za 160), zaplatíte za něj kolem 150-170 korun. Jednoduchá matematika z prvního stupně ZŠ

nahlásit

lenina
(upraveno)
7. 2. 2012, 9:45
@Lucy Ash
Lucko nechci to moc zkoumat, recept vypadá skvěle, ale k tomu porovnání-z kila hovězího máte po pečení polovinu, kuře se rozhodně tolik nesmrskne
nahlásit

Lucy Ash
(upraveno)
7. 2. 2012, 9:53
@lenina
U nás se kuřete sní vždycky dvakrt tolik než hovězího, aby byly všechny hladové krky uspokojeny a z hovězího máme navíc předpřipravený vývar na polívku nebo do omáček, takže jsme pak nakonec s kuřatama vlastně skoro na dvojnásobku ceny
Pro nás je to s hovězím jasná win-win situace, spokojenost na všech frontách
Už to za ta léta přeci jen máme propočítané poměrně pečlivě



nahlásit
palisandra
(upraveno)
6. 2. 2012, 22:46
ŠIKULKA!
Hnedka bych si pošmákla, ale k řezníkovi se dostanu až koncem týdne.

nahlásit

Lucy Ash
(upraveno)
8. 2. 2012, 14:03
@palisandra
děkuju


nahlásit